Mircea Marciu (Marcius)

Ghid turistic autorizat

Tur Roma

Prima vacanță la Roma?

Ei bine, traversând străzile înguste și „întortocheate”, care au fost construite în jurul carelor și cailor, vă veți bucura cu adevărat de oraș și veți evita mulțimea. Vă reamintesc că în perioada de glorie a Imperiului Roman, (Traian 117), cu cea mai mare expansiune geografică, Roma avea peste 1 milion de locuitori.

Pentru a găsi din nou un oraș european la această dimensiune trebuie să așteptăm până în secolul al XIX-lea, iar orașul nu este altul decât …Londinium.

Da! Ați ghicit! Londra a fost „inventată” de romani.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, poate ar fi bine să vă rezervați 3 sau 5 zile, pentru a vizita Parcul Arheologic Colosseum (inclusiv Colina Palatină și Forumul Roman), Capela Sixtină cu Bazilica Sf. Petru, Pantheonul, Piața Navona, Fântâna Trevi, Treptele Spaniole… ca să enumăr doar cele mai importante atracții turistice!

Roma este una dintre capitalele pe care le puteți vizita în trei zile. Nu vă imaginați că, după o astfel de vacanță veți reuși să cunoașteți toate secretele orașului, dar, cu siguranță, veți reveni acasă cu amintiri și fotografii frumoase ale monumentelor, pe care le-am descris mai sus.

Poate veți avea timp să vizitați și Campo di Fiori cu statuia lui Giordano Bruno, Muzeele Capitoline, (importantă colecție de statui romane), Calea Appiană (prima autostradă din lume, construită în secolul IV î.Hr.) cu catacombele sale, Zidurile Aureliene…datând din III î.Hr., având în trecut o lungime de 19 km… astăzi, mai putem vedea doar 12 km!

Oameni buni, încă nu v-am vorbit despre locurile secrete ale Romei! Unele dintre acestea:

Circus Maximus (Ben Hur, film cu Charlton Heston), cu o capacitate de 250 de mii de spectatori în timpul domniei împăratului Traian. Castelul Sant’Angelo (mormântul gigant al împăratului Hadrian), Palatul Quirinale (fiind de secole întregi reședința papei), Villa Borghese, “Il Bucco della serratura” pe Dealul Aventino, Piramida lui Caius Cestius, Moise în Bazilica San Pietro in Vincoli (celebra statuie creată de Michelangelo), priveliștea de neuitat de pe Dealul Gianicolo, străzile unice din Trastevere, Portul din Ostia antică.

O capitală cu o istorie atât de bogată este ea însăși un muzeu „all’aperto”! Ați înțeles ce înseamnă, evident!

  • Roma Antică

Vizitarea Romei trebuie să urmeze o ordine cronologică.  Vă recomand să începeți turul acolo unde a început și povestea orașului, prima oprire fiind în centru, la Colosseum, poate, cea mai impresionantă clădire lăsată în urmă de romani.

Dealul Palatin – locul legendar de naștere al lui Romulus și Remus, gemenii alăptați de o lupoaică, ulterior, aceasta devenind simbolul orașului Roma.Dealul

Palatin a fost, de asemenea, reședința împăraților romani, cu Palatele și Domus, cu priveliștea uimitoare către Circus Maximus, stadionul roman, unde erau organizate curse de cai.

Forumul Roman – centrul spiritual al civilizației romane și locul unde veți descoperi bazilicele, arcadele, drumurile, templele, în câteva cuvinte, rădăcinile viitoarei civilizații occidentale.

 Pantheonul – o clădire impresionantă, care a fost, inițial, templul tuturor zeilor Romei antice, devenind ulterior biserică creștină.

Lângă Parcul Arheologic se află Bocca della Verità, un disc de marmură antic, înfățișând un chip uman, care a fost folosit în trecut ca „detector de minciuni”, după cum spune legenda.

În apropierea Forumului, în Piazza del Campidoglio (piața realizată de Michelangelo 1534-38, sub Papa Paul al III-lea) puteți vizita Muzeele Capitoline, care găzduiesc, în mare parte, sculpturi grecești și romane.

  • Centrul istoric

Desigur, multe dintre construcțiile deja enumerate se află în centru, dar tot aici puteți vizita și obiective care nu au legătură cu antichitatea și pe care le puteți include într-un al doilea tur.

Printre ele, se numără celebra

Fontana di Trevi, (alimentată de Acqua Virgo, apeduct roman) cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, construită în secolul al XVIII-lea;

Piazza di Spagna, cu  ale sale Trepte spaniole acoperite cu flori în sezonul de primăvară sau în ocazii speciale, cum ar fi prezentări de modă etc;

Via del Corso (strada curselor de cai, în trecut), astăzi, principala stradă pietonală din Roma, cu o multitudine de magazine;

Piazza del Popolo (cu obeliscul egiptean construit în jurul anului 1200 î.Hr. și adus la Roma în 10 î.Hr. de către Augustus. Acest obelisc, împreună cu cel din piața Montecitorio, se aflau în Circus Maximus (la Roma, sunt 13, în total).

Piazza Navona, (stil baroc semnat de Bernini) cu cele trei fântâni: Fontana dei Quattro Fiumi cu obeliscul egiptean din Circul lui Maxentius, Fontana del Nettuno și Fontana del Moro.

Villa Borghese, fostă reședință a familiei cu același nume, înconjurată de grădini și devenită galerie de artă, dar și Palatul Quirinale, reședința oficială a președintelui Italiei de astăzi (în trecut, reședința papilor).

  • Cetatea Vaticanului

Vaticanul reprezintă un tur separat, deoarece este situat în partea de vest a orașului, pe cealaltă parte a râului Tibru și pentru a-l vizita, cu tot ceea ce include acesta, necesită multe ore. 

Vaticanul se află, încă din 1984, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, aici putând fi văzute Capela Sixtină, pictată de Michelangelo și aflată în interiorul Muzeelor Vaticanului, grandioasa Bazilică San Pietro – centrul Vaticanului și locul unde se află faimoasa statuie Pietà, realizată tot de Michelangelo, dar și Castelul Sant’Angelo, construit în vremea lui Hadrian, un mausoleu unde se află mormintele unora dintre cei mai importanți împărați ai Romei.

  • Unele dintre obiectivele turistice din Roma sunt deschise publicului, intrarea fiind gratuită.

 Printre acestea, Pantheonul, bisericile din San Clemente, Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano, Santa Maria del Popolo și Grădinile Villa Borghese.

  • Cel mai vechi aeroport  din Roma este Ciampino (CIA), iar cel mai mare, Fiumicino, sau Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci (FCO). De aici puteți lua trenul Leonardo Express, la gara principală din oraș, Termini (prețul unui bilet este de 14 euro). Dacă ați aterizat pe Ciampino, nu trenul este soluția, ci autobuzele parcate în zona Terminalului Plecări, care vă aduc la aceeași destinație…. Termini (prețul unui bilet este de 6 euro). Ambele aeroporturi vă permit să apelați la serviciile de taxi sau Uber.
  • Termini nu este doar o simplă gară feroviară, ci principalul punct de transport din Roma, unde veți găsi și autobuze intercity, dar și stații de metrou.
  • Metroul din Roma are doua trei linii, A , B, C trenurile circulând des, până spre miezul nopții.

 

Pentru orice alte informații, nu ezitați să mă contactați și voi fi bucuros să vă ajut!

Need Help? Chat with us